Składniki :
1pęczek botwinki
1 duży zielony ogórek
pęczek rzodkiewek
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
1 l kefiru
5-6 jajek
1pęczek botwinki
1 duży zielony ogórek
pęczek rzodkiewek
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
1 l kefiru
5-6 jajek
Przygotowanie
:
Drodzy czytelnicy botwinkę należy umyć, obrać i pokroić wraz z liśćmi. Gotować w niewielkiej ilości wody przez ok. 15 min. i odstawić do wystygnięcia.
Rzodkiewkę, ogórka, szczypiorek i koperek pokroić drobno i dodać do ugotowanej botwinki.
Wszystko zalać kefirem i wymieszać. Jajka należy gotować osobno.
Drodzy czytelnicy botwinkę należy umyć, obrać i pokroić wraz z liśćmi. Gotować w niewielkiej ilości wody przez ok. 15 min. i odstawić do wystygnięcia.
Rzodkiewkę, ogórka, szczypiorek i koperek pokroić drobno i dodać do ugotowanej botwinki.
Wszystko zalać kefirem i wymieszać. Jajka należy gotować osobno.
Chłodnik
podawać schłodzony z
przekrojonymi, gotowanymi jajkami.
Grupa EXPLORERS życzy smacznego
Barszcz litewski
There are many different kinds of borscht, but one of the most famous is
Lithuanian borscht, which is made from beets and buttermilk and served cold
with sour cream. Radishes, cucumbers, and green onions can be added to the
soup. Even if you do not think you like beets, you just might enjoy this soup.
It tastes best when the weather is hot.
Istnieje wiele rodzajów Barszczu,
posiada wiele rodzajów. Niewiele czasu trzeba
by przygotować jeden z najbardziej popularnych (4 porcje - 20 minut + 1,5
godziny gotowania), Barszcz letwski. Jest
to danie przygotowane głównie z buraków oraz śmietany. Doprawiony, rzodkiewką,
ogórkiem, i szczypiorkiem. Barscz litewski jest tak smaczny, że polubią go
nawet Ci, którzy nie lubią buraków. Najbardziej smakuje w ciepłe dni.
2 duże buraki
2 marchewki
1 pietruszka
mały seler
pól pora
1 ząbek czosnku
2 -3 liście laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 czubata łyżka suszonego majeranku
3 ziemniaki
4 łyżki śmietany
2 łyżki siekanych ziół: szczypiorek, pietruszka, bazylia
sól, pieprz
2 marchewki
1 pietruszka
mały seler
pól pora
1 ząbek czosnku
2 -3 liście laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 czubata łyżka suszonego majeranku
3 ziemniaki
4 łyżki śmietany
2 łyżki siekanych ziół: szczypiorek, pietruszka, bazylia
sól, pieprz
Sok z ćwiartki cytryny
Warzywa - oprócz ziemniaków - obieramy, marchew, pietruszkę i buraki kroimy na połówki. Wrzucamy wszystko do garnka, dodajemy liście laurowe, czosnek, pieprz i ziele angielskie oraz majeranek. Gotujemy w garnku z
Wywar odcedzamy i doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy, pokrojone, w prostokąty, buraki i marchewkę. Każdą porcję dekorujemy łyżką śmietany. Posypujemy ziołami.
A na Deser: piernik litewski
Piernik Litewski na
deser
Składniki:
1,5 szklanki mąki
pszennej
1,5 szklanki mąki
żytniej
szklanka cukru
15 dag masła
250 ml kefiru
25 dag miodu
3 jajka
20 dag bakalii
1 łyżeczka sody
oczyszczonej
2 łyżki przyprawy
piernikowej
Smacznego! życzy Dawid Sypion
Estoński Kringel oraz Tradycyjne szwedzkie ciasteczka
Estoński Kringel
Składniki
na ciasto:
300 g mąki
15 g
świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
50 g cukru
120 ml mleka
30 g masła
1 żółtko (dałam 1 jajko)
1
łyżka cukru (2 łyżki cukru trzcinowego)
1/2 łyżeczki soli
Składniki na wypełnienie:
60 g miękkiego masła
4 łyżki cukru (dałam cukier trzcinowy)
1 łyżeczka cynamonu (dałam 2)
Wyjąć z lodówki masło na wypełnienie, pokroić w niewielkie kawałki, odstawić na bok, żeby zmiękło.
60 g miękkiego masła
4 łyżki cukru (dałam cukier trzcinowy)
1 łyżeczka cynamonu (dałam 2)
Wyjąć z lodówki masło na wypełnienie, pokroić w niewielkie kawałki, odstawić na bok, żeby zmiękło.
Sposób
przygotowania:
Przygotować ciasto.
Mleko lekko podgrzać (ma być letnie) i rozpuścić w nim masło, cukier oraz drożdże.
W misce wymieszać mąkę z solą.
Wlać mleko z drożdżami, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut lub do podwojenia objętości.
Ponieważ mleko jest ciepłe, drożdże powinny zacząć od razu pracować.
Kiedy nie mam zbyt wiele czasu wstawiam miskę z ciastem do piekarnika, przykrywam ściereczką i ustawiam temperaturę na 50°C.
Gdy ciasto wyrośnie ustawić piekarnik na 200°C.
Miękkie masło rozetrzeć z cukrem i cynamonem na pastę (cukier nie musi się rozpuścić).
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt o grubości około
0,5 - 1 cm.
Posmarować na całej powierzchni masą cynamonową, a następnie zwinąć, by powstał długi rulon.
Obrócić go tak, by łączenie było na dole, a następnie rozciąć wzdłuż na dwie części, zostawiając około 1-2 cm nierozciętego ciasta u góry (łatwiej będzie je zaplatać).
Skręcić obie części odwracając je w taki sposób, aby warstwy ciasta i cynamonu były zwrócone do góry i widoczne.
Zapleść do końca, zwinąć w wieniec i połączyć końce podkładając je pod spód.
Gotowy wieniec przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować resztą masy cynamonowej lub oprószyć cukrem i cynamonem, i piec 15 minut w 200°C, a następnie kolejne 15 minut w 180°C.
Przygotować ciasto.
Mleko lekko podgrzać (ma być letnie) i rozpuścić w nim masło, cukier oraz drożdże.
W misce wymieszać mąkę z solą.
Wlać mleko z drożdżami, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut lub do podwojenia objętości.
Ponieważ mleko jest ciepłe, drożdże powinny zacząć od razu pracować.
Kiedy nie mam zbyt wiele czasu wstawiam miskę z ciastem do piekarnika, przykrywam ściereczką i ustawiam temperaturę na 50°C.
Gdy ciasto wyrośnie ustawić piekarnik na 200°C.
Miękkie masło rozetrzeć z cukrem i cynamonem na pastę (cukier nie musi się rozpuścić).
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt o grubości około
0,5 - 1 cm.
Posmarować na całej powierzchni masą cynamonową, a następnie zwinąć, by powstał długi rulon.
Obrócić go tak, by łączenie było na dole, a następnie rozciąć wzdłuż na dwie części, zostawiając około 1-2 cm nierozciętego ciasta u góry (łatwiej będzie je zaplatać).
Skręcić obie części odwracając je w taki sposób, aby warstwy ciasta i cynamonu były zwrócone do góry i widoczne.
Zapleść do końca, zwinąć w wieniec i połączyć końce podkładając je pod spód.
Gotowy wieniec przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować resztą masy cynamonowej lub oprószyć cukrem i cynamonem, i piec 15 minut w 200°C, a następnie kolejne 15 minut w 180°C.
Smacznego! Zuzanna Płotka
TRADYCYJNE CIASTECZKA
SKŁADNIKI: (na około 4 blachy ciasteczek)
200 g mąki pszennej
200 g cukru;
200 g płatków owsianych
3 łyżki mleka;
3 łyżki syropu klonowego (ja użyłam miodu)
Na początek należy roztopić masło w rondelku. Następnie mąkę przesiać przez sito
i połączyć z cukrem i płatkami owsianymi. Potem połączyć z masłem. Do masy dolać mleko
i syrop klonowy. Wymieszać (ciasto jest dość suche, dlatego można ugnieść drewnianą łyżką, dla połączenia składników). Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Na blachę rozłożyć papier do pieczenia i na nim układać ciasteczka: wilgotnymi dłońmi uformować z masy małą kulkę, położyć ją na papierze i spłaszczyć, by powstało kółko o grubości kilku mm. Między ciasteczkami należy pozostawić 2 cm przerwy, gdyż podczas pieczenia urosną. Piec około 5-6 min w 200 st C. Warto je doglądać, gdyż pod koniec pieczenia łatwo mogą się spalić. W tym czasie przygotować drugi papier z ciasteczkami. Upieczone wyjąć i chwilę odczekać (około 1 min), aż stwardnieją. Włożyć następną turę aż do wykończenia masy.
Smacznego!
Zuzanna Płotka
ESTOŃSKA SAŁATKA ŚLEDZIOWA
·
Łyżka soku z cytryny
Sól i pieprz
2 łyżki musztardy
Pół szklanki kwaśnej
śmietany
Dymka ze szczypiorkiem
2 jajka na twardo
2 jabłka
3 kiszone ogórki
3 marchewki
3 ziemniaki
4 nieduże buraki
3 płaty solonego
śledzia
Drodzy czytelnicy warzywa należy obrać i
gotować w osolonej wodzie do miękkości - buraki koniecznie osobno, aby nie
zabarwiły pozostałych jarzyn. Wszystko wystudzić. Śledzie trzeba dokładnie
opłukać i wysuszyć. Jabłka należy obrać ze skórki i wszystkie wymienione
składniki pokroić w niezbyt drobną kostkę. Ze śmietany, musztardy i soku z cytryny można przygotować sos, który
można doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać do sałatki i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć pokrojone w ćwiartki
jajka na twardo i posiekaną dymkę. Na koniec schłodzić w lodówce.
Opracowali: Zuzanna
Płotka i Dawid Brylowski
5 ziemniaków
4 jajka
45 dag gotowanego mięsa
20 - 25 dag zielonego groszku
2 - 3 ogórki konserwowe
sól
20 - 25 dag majonezu
Sposób przygotowania :
Pierwszym krokiem do wykonania pysznej sałatki jest ugotowanie ziemniaków
i marchewek w łupinach. Następnie należy ugotować jajka. Potem obrać warzywa i jajka. Ziemniaki, marchewkę, jajka, mięso ogórki należy pokroić w małą kostkę. Następnie musimy dodać groszek. Aby nasze danie się udało musimy posolić
i schłodzić. Przed podaniem wymieszać z majonezem.
Prosty
sposób na pyszne szwedzkie śniadanie.
Sposób przygotowania:
Rozgrzane masło na patelni mieszamy z mlekiem (odrobina). Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy pozostała ilość mleka. Doprawiamy solą i piepzem.
Jajecznica po szwedzku - SKŁADNIKI:
4 łyżeczki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki mleka
4 jajka
pół łyżeczki soli
1 łyżka masła
świeże zioła do przybrania
Sposób przygotowania:
Rozgrzane masło na patelni mieszamy z mlekiem (odrobina). Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy pozostała ilość mleka. Doprawiamy solą i piepzem.
Dokładnie
całość mieszam. Masę jajeczno-mleczną wylewamy na masełko. Smażymy na małym
ogniu. Gotową jajecznicę posypujemy koperkiem, szczypiorkiem lub pietruszką.
Najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba.
SMACZNEGO! Życzą Dawid i Robert
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz