czwartek, 29 maja 2014

IV SPOTKANIE


IV SPOTKANIE
OPIS REALIZACJI PROJEKTU UCZNIOWSKIEGO
OPRACOWANY PRZEZ UCZNIÓW w ramach projektu Pomorskie – dobry kurs na edukację. Kształtowanie kompetencji kluczowych uczniów w regionie poprzez edukację morską

w roku szkolnym 2013/2014

Na tym spotkaniu dokończyliśmy redagowanie przepisów oraz informacji                     
o krajach nadbałtyckich i ich zwyczajach kulinarnych na wcześniej przygotowanej kolorowej tekturce. Zajęliśmy się również umieszczeniem treści w książce kulinarnej. Przygotowanie: z wydzieranek, krepy i lin, flag krajów nadbałtyckich. Przygotowaliśmy deser, ciasteczka upieczone przez Zuzannę, same słodkości.
Z tego również powodu wybraliśmy ten blok tematyczny, lubimy podróżować, poznawać obcą kulturę a zwłaszcza kuchnię, czyli próbować coś nowego.
Ponadto, dobry żeglarz musi umieć gotować.
KRAJE NADBAŁTYCKIE  i ....
źródło: http://www.scholaris.pl/zasob/57839

Distribution of the Baltic tribes, circa 1200 CE. The Eastern Balts are shown in brown hues while the Western Balts are shown in green. The boundaries are approximate   żródło: http://en.wikipedia.org/wiki/Balts

ICH MIESZKAŃCY ORAZ TRADYCJE KULINARNE

Kuchnia Estońska  i mieszkańcy Estonii




Kuchnia estońska jest zbliżona do polskiej. Na talerz lub do miski mogą trafić znane również w Polsce zupa grochowa, zimne nóżki (galareta wieprzowa), kapuśniak, kaszanka, kotlet serwowany z ziemniakami itd. Te podobieństwa można tłumaczyć przenikaniem się niemieckich, rosyjskich i polskich tradycji kulinarnych. Nie należy się też dziwić, że w ludowych potrawach rodem z Estonii pozostało wiele przepisów prostych lub z użyciem podstawowych składników odżywczych.

 Kuchnia Łotewska i Łotysze

Łotwa do niedawna była bardzo ubogim państwem, co wpływało na kunszt kulinarny. W związku z tym jest ona najmniej urozmaiconą i najbardziej oszczędną z kuchni europejskich. Dania Łotyszy są ciężkie, bardzo proste, ale za to sycące.  Z resztek wyczarowuje się sałatki i zapiekanki, tak, aby nic się nie zmarnowało. Mięso najczęściej jest  wędzone.
Łotwa to kraj ,w którym wykorzystuje się wiele potraw mącznych i chleba, szczególnie żytniego i ciemnego razowca. Na Łotwie małą popularnością  cieszą się zupy. Są one ciężkie, sycące i proste. Najbardziej znana to zupa z chleba kukurydzianego i śmietany (Maizes Zupa). Łotwa, która jest krajem nadbałtyckim, a więc nie może tu zabraknąć ryb. Tradycyjne dania opierają się głównie na rybach poławianych w Morzu Bałtyckim. Ulubionym mięsnym daniem Łotyszów jest smażona golonka wieprzowa oraz galareta wieprzowa.

Najważniejszą potrawą są wędzone szproty. We wschodnich rejonach kraju, przy granicy z Estonią, Białorusią i Rosją spotyka się typowe dla kuchni rosyjskiej bliny pieczone z mąki lub ziemniaków.
Na terenie Łotwy ważone jest wspaniałe piwo                  
(informacja dla osób powyżej 18 roku życia)


Kuchnia Duńska 


W kuchni duńskiej królują dania z ryb np: makreli, śledzia (które bywają jadane w marynowanej słodkiej zalewie albo jako dodatek do kwaśnej śmietany i koperku). Bardzo popularne są kanapki tzw.: smørrebrød, w których dodatkiem do pieczywa jest marynowana wieprzowina, duński bekon, surowa wołowina czy też marynowana na słodko czerwona kapusta. Jednym z najpopularniejszych dań typowo duńskich są frikadell czyl]i kotlety mielone z mięsa wieprzowego i wołowego. Kolejnym słynnym daniem są smażone ziemniaki z cebulą i mięsem zwane biksemad. Typowa duńska kuchnia jest połączeniem tradycyjnej kuchni Skandynawii ze tradycjami kontynentalnymi

Kuchnia Niemiecka i mieszkańcy Niemiec



Nazwa państwa: Polska nazwa państwa – „Niemcy”  wywodzi się od określenia niemy. Dla mieszkańców dawnych ziem polskich, posługujących się językiem słowiańskim, język sąsiadów, wywodzący się z grupy języków germańskich był niezrozumiały. Słowianie nie rozumieli co mówią do nich germańscy sąsiedzi. Z tego powodu dawni mieszkańcy naszego kraju nazwali swoich sąsiadów „niemymi”, czyli Niemcami.
 Ludność Niemiec:
Niemcy zajmują druga pozycję w Europie pod względem ludności. W kraju mieszka około 80 mln osób z czego około 20% to osoby nie – niemieckiego pochodzenia. Ponad ćwierć społeczeństwa to renciści i emeryci.
Niemieckie przysmaki:
Tradycyjne niemieckie śniadanie to zazwyczaj biała kiełbasa na gorąco i kawa, która cieszy się tam znacznie większym uznaniem niż herbata. W Niemczech istnieje około 300 gatunków chleba i ponad 6 tyś. gatunków piwa. Niemcy należą do czołówki narodów pod względem ilości spożycia „złotego napoju”. Roczne spożycie piwa na jednego mieszkańca tego kraju wynosi około 140 litrów (wliczając w to starców i dzieci). O szczególnym upodobaniu do tego napoju świadczą liczne święta i festyny obchodzone ku czci  piwa. Oktoberfest to największe święto piwa na świecie. Z tej okazji do Monachium przybywają licznie sympatycy piwa z całych Niemiec i nie tylko. Warto dodać, że podczas tego festynu piwo podawane jest w litrowych kuflach. Utrzymanie takiego kufla w rękach jest nie lada sztuką, szczególnie dla kelnerek, które potrafią utrzymać tuzin kufli jednocześnie!Nazwa państwa: Polska nazwa państwa – „Niemcy”  wywodzi się od określenia niemy. Dla mieszkańców dawnych ziem polskich, posługujących się językiem słowiańskim, język sąsiadów, wywodzący się z grupy języków germańskich był niezrozumiały. Słowianie nie rozumieli co mówią do nich germańscy sąsiedzi. Z tego powodu dawni mieszkańcy naszego kraju nazwali swoich sąsiadów „niemymi”, czyli Niemcami.

Ludność Niemiec:
Niemcy zajmują druga pozycję w Europie pod względem ludności. W kraju mieszka około 80 mln osób z czego około 20% to osoby nie – niemieckiego pochodzenia. Ponad ćwierć społeczeństwa to renciści i emeryci.
Niemieckie przysmaki:
Tradycyjne niemieckie śniadanie to zazwyczaj biała kiełbasa na gorąco i kawa, która cieszy się tam znacznie większym uznaniem niż herbata. W Niemczech istnieje około 300 gatunków chleba i ponad 6 tyś. gatunków piwa. Niemcy należą do czołówki narodów pod względem ilości spożycia „złotego napoju”. Roczne spożycie piwa na jednego mieszkańca tego kraju wynosi około 140 litrów (wliczając w to starców i dzieci). O szczególnym upodobaniu do tego napoju świadczą liczne święta i festyny obchodzone ku czci  piwa. Oktoberfest to największe święto piwa na świecie. Z tej okazji do Monachium przybywają licznie sympatycy piwa z całych Niemiec i nie tylko. Warto dodać, że podczas tego festynu piwo podawane jest w litrowych kuflach. Utrzymanie takiego kufla w rękach jest nie lada sztuką, szczególnie dla kelnerek, które potrafią utrzymać tuzin kufli jednocześnie!

Dawid o Królestwie Szwedzkim 
                        
i Kuchni Szwedzkiej 


Królestwo Szwecji położone jest na półwyspie Skandynawskim, pomiędzy Norwegią
a Finlandią. Na czele państwa stoi król Karol XVI Gustaw Bernadotte oraz premier.

Szwedzka kuchnia  jest dość młoda i wykształciła się jako jedna z najprostszych kuchni europejskich.  Nie jest może tak bardzo dobra jak kuchnia włoska czy francuska, ale na pewno warto ją skosztować.                                                                                                    
Tradycyjna kuchnia szwedzka cechowała się używaniem dużych ilości cukru. Wiecie, że słodzono prawie wszystko: mięsa, ryby, śledzie, zupy, pasztety, a nawet chleb. Dzisiaj słodzi się znacznie mniej potraw, choć niektórzy Szwedzi nadal serwują dania mocno przesłodzone.

                                                                                     Pozdrawiam,     
                                                                                      Dawid Sypion

Marta, dopracowuje flagę Szwecji.




Książka kucharska gotowa.

Pomysły na przepisy znajdywaliśmy w książkach kucharskich lub na blogach podróżników. Tak jak np. pychotki słodkości, ciasteczka wypieku Zuzanny.

Naczynia gliniane wykonane przez naszych klasowych garncarzy, Roberta i Dawid-ów.
Praca projektowa nie była trudna, raczej przyjemna. Trochę więcej czasu należy poświęcić na znalezienie ciekawych i smacznych przepisów i przygotowanie potrawy. W razie trudności prosiliśmy o pomoc nauczyciela lub rodzica. Ważne jest podział zadań, najlepiej odpowiednio do możliwości. Trzeba pamiętać o tym, że każdy może polegać na drugiej osobie.
Życzymy smacznego, odpowiedź             na zadane pytanie potwierdza powszechną prawdę: przez żołądek do serca, każdego. Tym samy mamy nadzieję, że tak jak i my, również nasi goście postanowią zbadać morskie szlaki krajów nadbałtyckich, i przekonać się kim są Bałtowie. 
PREZENTACJA MULTIMEDIALNA





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz